Eseménynaptár

Roxforti Varázslóiskola az Izsákban 2019!
2019. május 03.

Minden egy versenyre hívó e-maillel kezdődött:

 
A 3. Országos Harry Potter verseny 3 kategóriájából: az általános iskolai részen, 281 csapatból, 5 ponttal lemaradva az elsőtől, 5.-ként került az országos döntőbe a Trimágusok csapata: Berényi Anna, Gál Regina és Varga Írisz.
 
 
A versenyre való felkészülést tagcserével kezdték februárban, mert Annának országos diákolimpiai versenye volt a döntő napján. Luczi Bálint matekosként erősítette a csapatot. A második legjobb tesztet írták, a szerencse azonban nem szegődött melléjük, kifogott egy számjeggyel rajtuk az extra 15 pontot érő számzár: így 5.-ként is fejezték be a versenyt.
 
Élménybeszámoló a Zalai Hírlapban:
 
 
Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóját büszkeséggel töltötte el, hogy a könyvtáruk elejét ilyen egyedi előtér díszíti és egy különös ötlettel állt elő:
 
 

„Álmainkban olyan világban járunk, ami csak a miénk!”

 

 

A Roxforti varázslóiskola az Izsákban! verseny ötletének megszületése és létrejötte is ugyanolyan varázslatos, mint Harry Potter világa.

2018.október 10-én érkezett Korponay-Szabó Péter főszervező e-mailje a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpontból a 3. Országos Harry Potter versenyre.

Gál Edina, az Izsák Imre Általános Iskola intézményvezető-helyettesének gondolatai:

Ugye mindenkinek ismerős az az érzés, hogy egy ötlet vagy gondolat szinte útját állja, és némán ordítva kiáltja, hogy ragadja fülön a lehetőséget.

Valahogy így akadt meg a szemem a napi tízes nagyságrendben érkező versenyre hívó e-mailek között Korponay-Szabó Péter felhívása a 3. Harry Potter Országos Versenyre. Első gondolatom az volt, hogy végre egy olyan verseny, ami nem tanulmányi, de mégis szívesen megmérettetnénk benne magunkat. A második gondolatom a versenyzők személye körül forgott, de erre is azonnal volt válaszom: ismerve a Harry Potter érdeklődőket! A harmadik gondolatom pedig mindjárt előremutatott: hogyan lehet belőle a legtöbbet kihozni. Ebből a 3 másodpercből nőtte ki magát ez az óriási ötletelés és alkotás folyam.

Tudtuk, hogy az I. forduló feladatsorát bárki ki tudja keresni a könyvből. Azzal is tisztában voltunk, hogy a kreatív alkotás dönti el, hogy ki jut majd be a zsámbéki döntőbe. Így aztán mertünk nagyot álmodni. Adott volt a tanév elején átadott új épületszárnyunkban lévő könyvtár akkor még kihasználatlan előtere…

Így kezdődött az estéinket átszövő végeláthatatlan mennyiségű messenger üzenetek sora – létrehoztunk egy csoportot és jöttek mentek az ötletek: kiválasztottuk, melyik osztálynak mi lesz a személyes projektje: hetekig jártuk a padlásokat, a bolhapiacot, keresgéltünk, lomoltunk, nyomtattunk, ragasztottunk, kalapáltunk, fúrtunk, faragtunk … és ami a legfontosabb együtt voltunk, együtt gondolkodtunk és együtt alkottunk. MI: több mint százan … 4-8. osztályig pedagógusokkal, szülőkkel, iskolai dolgozókkal kiegészülve.

Így született meg a könyvtárhoz méltó, hangulatában elvarázsoló sarok… a Harry Potter-Corner.

A projektet végigfotóztuk, videót készítettünk a munkálatokból és december közepén elküldtük a feladatlappal együtt.

A karácsonyi lázban egy kicsit meg is felejtkeztünk róla…karácsonyi koncert minden osztály szereplésével…ünnepi készülődés…évbúcsúztató… téli szünet… félévzárás…bár eszünkbe jutott, hogy már legalább 3 hete tudnunk kellene az eredményt a félévi hajtásban mindig mondogattuk…majd holnap utánanézünk…

És akkor egy reggel arra az üzenetre ébredni, hogy 5.-ként bent vagyunk a döntőben, milyen érzés?… repkedtünk a föld felett…a közös messenger csoportunk révén az este 10 órakor érkezett e-mailt, reggel 7 órakor ébresztő gyanánt mindenki megkapta…a bejutás öröme nemcsak a 3 versenyzővé volt, hanem mindenkié. A MIÉNK! Ezt az óriási örömöt nemcsak a bejutók, hanem az egész iskola átélhette, hiszen nagyon sok embernek volt benne része.

Mivel az Izsák bálban volt egy fontos szereplésünk, alig 1 hónap maradt csak a versenyre való felkészülésre… mégsem az idő volt a legfőbb gondunk, hanem egészen más problémával is szembe kellett néznünk.

Csaplár-Nagy Franciska, a DFMVK könyvtárosának gondolatai:

Hogy lehet megismerkedni 3 hét alatt 7 könyvvel, 8 filmmel és a nulláról megtanulni Harry Potter világát?

Március elején kiderült, hogy Berényi Anna sakk diákolimpián bejutott csapatban az országos döntőbe. Ennek időpontja egybeesett a Harry Potter versenyével, csak a helyszín különbözött: Zsámbék helyett Szombathely. 3 nap alatt kellett Anna helyére alkalmas személyt találni. Okos legyen, precíz, maximalista és matekos agya. Így esett a választásunk Luczi Bálintra, akit mikor megkerestünk az ötlettel majdnem újra kellett éleszteni. Az volt az első kérdése: Ki az a Harry Potter?

És március 23-ra nemcsak nemcsak 4.könyvet: harry Potter és a Tűz Serlegét fújta kívülről, hanem megnézte a filmeket és igyekezett lépést tartani a lányokkal. Anna is segítette a felkészülést és olyan tempót diktáltak, hogy az utolsó héten már nekem  kellett pihenésre utasítanom őket. A könyveket újraolvasták, a filmeket megnézték, mindegyiknek a kimaradt részeit is, igyekeztek minden interneten fellelhető cikket elolvasni a témával kapcsolatosan. Olyan szemüvegen keresztül láttak mindent, mintha ők lennének a kérdezők. Tették ezt úgy, hogy tanulmányi munkájuk nem sérült: Írisz ás Bálint is 8. osztályos felvételizők.

 

Az óriási felkészülésnek meglett az eredménye: a második legjobb tesztet írták a versenyen. Mint mindenhez, ide is kell szerencse…ez nem volt velük akkor szombaton Zsámbékon. A könyvben szereplő versike angol és magyar nyelvű szövegrészletében római számokat kellett keresni és összeadni. A nagyobb összegből kivonni a kisebbet és elosztani tízzel, ez nyitott egy széfet és eredményezett 15 extra pontot. 406 volt a kód, a mienknek 506 jött ki… egy számjegy…a csalódottság együtt vegyült a mérhetetlen örömmel, hiszen a tudásukat meg tudták mutatni…a szerencsét jövőre is szeretnék kihívni. Még az eredményhirdetés előtt kijelentették: ez a „csíny nincs letudva”. Köszönjük a közreműködést a Bi’-Borfa Bt.-nek az utazásban és a DFMVK-nak az anyagi támogatásban.

 

A versenyen már nem is versenyzők voltak, hanem fanatikusok az ország minden tájáról. Kiss Gábornak, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának már novemberben jött az ötlet, hogy ez egy olyan hiánypótló terület, amit a városban másnak is meg kellene mutatni. Innen jött egy kisebb könyvtári verseny megfogalmazásának terve. A kis terv aztán túlnőtte önmagát…

 

Ez egy különleges verseny: nemcsak amiatt, hogy varázslatos világba kalauzol bennünket, hanem amiatt is, hogy ezt a versenyt gyerekek állították össze. A 4 versenyző találta ki és írta meg a feladatokat, javította a feladatlapokat, véleményezte a nyereményeket és minden rezdülésükkel igyekeztek olyanná formálni, hogy a jelentkezett csapatoknak tetszen. Mi felnőttek csak a logisztikát: a szervezést adtuk hozzá. A lényeg az élményen van, hogy együtt gondolkodunk, játszunk és versenyzünk: mi mindannyian akik szerveztük ezt a versenyt és akik ezen részt vesztek. Legyen Harry Potter világa ezen a versenyen mindannyiunké: csupa nagybetűvel: A MIÉNK!

Kiss Gábor, a DFMVK igazgatójának gondolatai:

Mi a siker titka?

Minarik Ede megmondta: Kell egy csapat! Elbűvölten látom, hogyan alakul át az iskolai közösség, a gyerekek, a tanárok, a könyvtáros, a portás egy különleges erejű csapattá, hogyan lépnek át könnyedén a valóságból a mese birodalmába – mintha valóban Roxfort szelleme hatna át mindenkit, hogy a rendkívül sikeres országos vetélkedő nyomán most a város diákjainak szerezzenek különleges, talán életre szóló élményt. Remélem, sikerül ezt a hangulatot, szellemiséget továbbvinni – szóljon ez a vetélkedő az összefogásról, a barátságról, arról a különleges tudásról, amely látszólag a varázstudomány, a valóságban az ész, a szív és a kitartás diadalaként segít át bennünket a legnehezebb pillanatokon is.

 

És ez a csapat ilyet alkotott:

 

 
Zalai Hírlap tudósítása:
 
 
A verseny alatt végig nagyon szoros volt a csapatok egymáshoz mért teljesítménye, a végeredményt is ezt tükrözi:
 

 

HelyszínFeladatDeMentorokBodzapálcaVarázslatos 6-osPálcabűvölőkHagrid és a sütőtökökVarázstalan varázslók„Bűbájos 5-ös”Dumbledore SeregeFőnixekHalál Ereklyéi
(Zrínyi 1.)(Kölcsy 1.)(Dózsa)(Liszt)(Zrínyi 2.)(Landorhegyi 1.)(Petőfi)(Zrínyi 3.)(Landorhegyi 2.)(Kölcsey 2.)
Budai Nathan NoelKirály MarcellRiczu Beáta IlonaMikós DiánaNagy ÁdámSzőke MarcellSzőke BenceLuczi BálintVarga ÍriszCsejtei Fanni
1.fordulóMágiatörténet72666870,570,5576965,57071,5
1. fordulóKreatív fakultáció25252315161423141420
1.     Asztronómia6666666666
Anett- Regina-Barni-Levente-Oszi
Recepció3444424434
2.     Bájitaltan10205101021024
Márti-Ábel
9.terem
3.     Bűbájtan1061010101010101010
Kata-Rebeka
16.terem
4.     Átváltoztatástan698810671086
Vali-Kiss Bálint
Kémia szertár
5.     Jóslástan10910910109101010
Dia-Napsugár
Padlás
6.     Gyógynövénytan108910981010810
Bea-Vivien
6.terem
7.     Legendás Lények Gondozása100000681000
Zoli-Misi
Multifunkcionális terem
8.     Sötét Varázslatok Kivédése10101010109109109
Tamás-Dominik
Udvar
9.     Kviddics világkupa döntő67109484523
Laci-Regina
7.terem
10.  Párbaj szakkör107797461064
Franciska-Tamás-Lara
Könyvtár
11.  Villámkérdések107,59101068,51089,5
Vera-Anna
Folyosó
Összesen: 198166,5174175,5176,5156176,5183,5157167
Helyezések: 1.7.5.4.3.9.3.2.8.6.

Nyeremények:

- 1.helyezett: Egerszeg Sport- és Turizmus Kft. Aqua city belépőjegy

- 2. helyezett: Libri könyvutalvány

- 3. helyezett: mozi belépőjegy a Keresztury VMK felajánlásával

Egy versenyző sem távozott tőlünk üres kézzel: Harry Potter noteszt és varázslótanonc tollat vihettek emlékbe.

További támogatóink:

- Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

- Pressmass Reklámiroda

- Bi'Borfa Bt.

- Tó-ka Vendégház

- Hevesi Sándor Színház

Külön köszönjük, hogy Kiss Gábor a DFMVK és Flaisz Gergő a Keresztury VMK igazgatói professzorként is emelték a verseny színvonalát.

A varázslótanoncokból varázslók lettek, esküt tettek:

"Esküszünk, hogy egész hátralévő életünkben rosszban sántikálunk!"

Így legyen!

...folyt.köv...???

A szervezők: Csaplár-Nagy Franciska a DFMVK könyvtárosa, Gál Edina intézményvezető-helyettes, Berényi Anna (7.o.), Gál Regina (7.o.), Luczi Bálint (8.o.), Varga Írisz (8.o.)

 

Fontos időpontok
26
06
Tanévzáró 2024.
01
03
Iskolanyitogató játszóház 2024.
31
08
Tanévnyitó 2023/24
Eseménynaptár
< 2024. június >
HKSZCSPSZOV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425 26 27282930
Izsák Imre Himnusz
Új épületszárny építése
Kréta
Kréta